Är det skillnad på raw kakao och vanlig?

Kakaobönorna kommer från den tropiska växten kakaoträdet. En flytande pasta skapas när kakaobönan bearbetas, den används sedan för att ta fram kakaopulvret. Kakao kan vara både en god och nyttig ingrediens, men det beror på om du väljer raw kakao eller vanlig kakao. Vad är då skillnaden mellan vanlig kakao och raw kakao? Och vilken kakao är bäst?

vanlig kakao och raw kakao

Skillnaden på raw kakao och vanlig kakao

Den största skillnaden mellan raw kakao och vanlig kakao är att rå kakao inte rostats alls eller rostats under 42 grader. Det innebär att alla näringsämnen som finns i kakao bibehålls. Vanlig kakao rostas däremot på hög temperatur under flera omgångar. Den höga temperaturen ändrar kakaobönans molekylära struktur och minskar på alla bra näringsämnen. 

Båda kakao varianterna blir också fermenterade och soltorkade. Massan som bildas krossas och mals till en pasta som kallpressas för att separera bort kakaosmöret. Det som blir kvar finfördelas för att bli kakaopulvret. Vanligt kakao genomgår även flera kemiska processer för att få bort den bittra smaken. När du läser om alla näringsmässiga fördelar kakaon bidrar till är det alltid rå kakao det handlar om trots att detta vanligtvis inte tydliggörs. 

Raw kakao är fullt av bland annat:

  • Antioxidanter
  • Aminosyror
  • Järn
  • Magnesium
  • Krom
  • Fosfor
  • Svavel
  • Fenyletylamin
  • Anandamid

Bara för att nämna några av fördelarna bidrar rå kakao till sänkt blodtryck, ökad serotonin och dopamin (hjärnans “lyckopiller”), sänkt kolesterol samt minskar risken för hjärtproblem. 

Vilken kakao är bäst?

Alla näringsämnen är bevarade i raw kakao och är därför den mest nyttiga och näringsrika varianten av de två. Med alla dess fördelar är det solklart att raw kakao är bäst när du väljer mellan de två sorterna. Raw kakao går att använda på exakt samma sätt som vanlig kakao. När det kommer till smaken är den största skillnaden att raw kakao inte är lika söt som vanlig, men det löser du enkelt genom att använda lite honung. Vill man variera bland de två sorterna kan du förslagsvis använda vanlig kakao vid upphettande bakning och rå kakao till kall bakning som exempelvis raw bars. Om du vill testa raw bakverk men inte orkar baka de själv har vi tipsat om ett supergott raw cafe i vår caféguide.

Nästa gång det är dags att handla kakao, testa raw kakao. Det finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker och vanliga livsmedelsbutiker. Det är oftast tydligt på förpackningen om det är raw kakao. Står det ingenting är det i de flesta fall vanligt raffinerat kakao. För att vara på den säkra sidan kan du alltid undersöka innehållsförteckningen. 

Om kakaobönan

Kakaobönorna har funnits i tusentals år och har sitt ursprung i Syd- och Centralamerika. Trädet kan bli hela 10 meter högt men brukar hållas lägre för att förenkla plockandet av kakaobönorna. Frukten är ungefär lika stor som en amerikansk fotboll och innehåller trädets frön (kakaobönorna) i fem rader. Brasilien och Elfenbenskusten är de största producenterna men de finaste kakaobönorna kommer från Mellanamerika och Sydamerika.

Kakaoträdet producerar tusentals blommor varje år och av dessa är det endast ett hundratal som utvecklas till kakaobönor. Frukten pollineras av insekter och sedan tar det ungefär 5-6 månader innan frukten är helt mogen och uppnått sin vikt på ett kilo. 

De tre kakaobönorna 

Criollo

Criollo är den finaste kakaobönan och kallas ofta “Queen of Cacao” på grund av sin höga kvalitet. Trädet är känslig mot sjukdomar och ger därför en mycket liten skörd varje år. Smaken är exceptionell och har en lägre bitterhet jämfört med andra kakaobönor. 

Forastero

Forastero är den vanligaste förekommande kakaobönan och står för cirka 80% av världens produktion. Anledningen till det är att träden är mycket tåliga och ger stora skördar. Forasteros  arom är svagare än de andra kakaobönorna och ger en besk smak med fruktiga aromer.

Trinitario

Denna kakaoböna är en blandning mellan Criollo och Forastero. Trinitario skapades som ett resultat av en orkan som förstörde alla kakaoträd på ön Trinidad. De testade då att blanda Crillo och Forastero för att skapa starkare träd och då föddes kakaobönan Trinitario. Trinitariobönor kännetecknas ofta av en hög halt av fruktsyra. 

2 svar på ”Är det skillnad på raw kakao och vanlig?”

Lämna en kommentar